In het voorjaar van 2022 vatten de werken aan voor het nieuwe woonproject Heffena in de dorpskern van Heffen (Mechelen). Rond een gemeenschappelijke binnentuin verrijzen er zeventien appartementen en twee handelsruimtes. Ook het historisch Jachthuis maakt deel uit van het project en krijgt zo een nieuwe bestemming.

Het Jagershuis met het karakteristieke torentje wordt mee geïntegreerd in de nieuwe residentie Heffena.

Het Jagershuis met het karakteristieke torentje wordt mee geïntegreerd in de nieuwe residentie Heffena.   ©  Sven Van Haezendonck

Op de hoek van Heffen-Dorp en de Kazernestraat waren er zes jaar geleden concrete plannen voor Brouwershof, een woonproject met achttien woongelegenheden. Na het faillissement van aannemer Jeroen Verreydt uit Heist-op-den-Berg kwam het nooit meer van de grond.

Sindsdien is het terrein in de dorpskern van Heffen braakliggend, want onder andere het voormalige café Maxim is intussen al enkele jaren afgebroken. Aan die troosteloze toestand komt er een einde, want met CoGiVa Groep uit Keerbergen is er voor de site eindelijk een nieuwe bouwpromotor gevonden die een totaal nieuw project uitwerkte. Voor de realisatie van Heffena werkt het bedrijf samen met IBO, een aannemer uit Heffen zelf.

De nieuwbouwappartementen op de hoek van Heffen-Dorp met de Kazernestraat.

De nieuwbouwappartementen op de hoek van Heffen-Dorp met de Kazernestraat.   © CoGiVa 

Het project doopten ze Heffena, de oudst bekende schrijfwijze van de Mechelse deelgemeente. Op de site waar de nieuwe residentie komt, bouwde de toenmalige burgemeester en een gepassioneerd bierliefhebber omstreeks 1913 een brouwerij. “Later was dat feestzaal Het Witte Paard, waar bekende zangers zoals Bobbejaan Schoepen en Will Tura hun opwachting maakten en zelfs internationale artiesten”, vertelt Ward Bosmans, initiatiefnemer van Café Malvine.

Duplexappartementen

Van de voormalige brouwerij op het dorpsplein rest vandaag alleen het bakstenen gebouw met de ronde traptoren. In de voormalige paardenstal was vroeger nog een lokaal voor jagers gevestigd. Dat zogenaamde Jachthuis, ooit eigendom van de opgedoekte drankenhandel Seeldrayers, wordt geïntegreerd in het project. Voor de renovatie daarvan werkt CoGiVa samen met het Mechelse architectenbureau Beeck & Hermans.

Een impressie van de commerciële ruimte in het Jagershuis met de authentieke bakstenen gewelven.

Een impressie van de commerciële ruimte in het Jagershuis met de authentieke bakstenen gewelven.   ©  CoGiVa

In het Jachthuis komen er twee duplexappartementen en ook een van de twee commerciële ruimtes van het project wordt er ingericht. “Samen met het herenhuis in eclectische stijl is het gebouw een van de blikvangers op het dorpsplein. Het is super dat het bewaard blijft. Daarbij behouden we alle authentieke elementen, ook in het interieur”, vertelt architect Elfi Hermans.

In de nieuwbouw is er plek voor vijftien appartementen: negen daarvan in de Kazernestraat en twee op het dorpsplein, plus nog eens vier penthouses met ruime terrassen. “Uitkijkend op de Sint-Amanduskerk en de Zenne biedt wonen in de dorpskern van Heffen heel wat charme en rust”, zegt Joëlle Leunen van Malines Group.

Levendig dorpsplein

Schellen Architecten uit Bonheiden tekende de plannen voor de nieuwbouw. “Wij hebben Heffena ontworpen op schaal van het dorp en de aanpalende historische gebouwen. De commerciële ruimtes dragen bij aan een levendig dorpsplein en de gemeenschappelijke tuin is visueel een meerwaarde”, zegt ontwerper Reginald Schellen.

Het project beantwoordt aan de BEN20-norm voor bijna-energieneutraal bouwen. “Dankzij deze norm kunnen toekomstige bewoners gedurende vijf jaar rekenen op 100% vrijstelling van betaling van onroerende voorheffing”, legt Joëlle Leunen uit.

De achtergevel van de appartementen in de Kazernestraat. Alle woongelegenheden liggen rond een gemeenschappelijke binnentuin.

De achtergevel van de appartementen in de Kazernestraat. Alle woongelegenheden liggen rond een gemeenschappelijke binnentuin.   ©  CoGiVa

Een absolute troef noemt zij de integratie van ‘slimme appartementen’ met een standaard aanbod van gebruiksvriendelijke domotica. “De elektrische installaties worden future proof aangeboden met bijvoorbeeld een alles-uitknop. Bij het verlaten van de woning kan je daarmee alle lichten automatisch doven. In de slaapkamers zorgen convectoren voor aangename verkoeling in de zomer en gezellige warmte in de winter”, vertelt Leunen.

Prijzen variëren van 259.500 euro (exclusief kosten) voor een appartement van 83 vierkante meter, tot 559.500 euro voor eentje van 168 vierkante meter. De verkoop is nog maar net gelanceerd, maar er zijn wel al vier appartementen verkocht.

Heffena ligt op het dorpsplein, hier rechts van de Sint-Amanduskerk.

Heffena ligt op het dorpsplein, hier rechts van de Sint-Amanduskerk.   ©  CoGiVa 

Bron: Sven Van Haezendonck, GVA