Mechelen - Woensdagnamiddag werd bij PTS Mechelen het lint doorgeknipt van een gloednieuwe vleugel. Het polyvalente en duurzame schoolgebouw biedt onderdak aan 200 leerlingen uit de eerste graad. De naam van het gebouw ‘Groentjesblok’ werd gekozen door Juul Verheyen (13) uit Heindonk.

Ward Bosmans

De werken aan het nieuwe gebouw startten in maart 2022. Twee jaar en ruim 6 miljoen aan investeringen later werd het gebouw officieel ingehuldigd. De leerlingen van PTS kregen van hun directie de opdracht om een naam te bedenken voor de nieuwbouw. Er werd uiteindelijk gekozen voor ‘Groentjesblok’, een naam die bedacht werd door Juul Verheyen (13) uit Heindonk Willebroek. “Ik zit in het tweede jaar van de richting Wetenschappen. Ik koos die naam omdat er hier op school groenten gekweekt worden, omdat het gebouw in een groene omgeving ligt en omdat de leerlingen van de eerste graad, voor wie dit gebouw bestemd is, eigenlijk ook nog ‘groentjes’ zijn. Als beloning kreeg ik een aantal aankoopbonnen voor een tuincentrum.”

Leerling Juul Verheyen (13) bedacht de naam van het gebouw en mocht het lintje doorknippen.  © Dirk Vertommen

Gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA), bevoegd voor Onderwijs en educatie, ziet de leerlingenpopulatie van PTS jaarlijks stijgen. “In deze infrastructuur zullen we de technisch geschoolde medewerkers waar de bedrijfswereld nood aan heeft, kunnen opleiden in de best mogelijke omstandigheden. We kiezen bij PTS voluit voor STEM, wat zich ook uit in het ontwerp van het gebouw. Er werd namelijk gekozen voor duurzame en energiezuinige bouwtechnieken en het principe van circulair bouwen werd toegepast. Bij de binneninrichting hebben we er voor gezorgd dat de praktijk- en theorieklassen in elkaars verlengde liggen zodat de leerkracht de theorie meteen in de praktijk kan brengen.”

“Het was leuk om te zien dat een aantal oud-leerlingen hier in opdracht van hun werkgever mee kwamen werken aan de nieuwbouw”

Kathleen Massant - Technisch directeur PTS


Ook Jan De Haes (N-VA), gedeputeerde voor Logistiek, is blij met de manier waarop het nieuwe gebouw is ontworpen. “Een zo laag mogelijk energieverbruik en een isolerende, luchtdichte buitenschil vormden de belangrijkste doelstellingen bij het opmaken van dit ontwerp.”

Het gebouw biedt plaats aan tweehonderd leerlingen van de eerste graad.  © Dirk Vertommen

De ‘Groentjesblok’ is voorbehouden voor de jongste leerlingen. Daarom werd er in samenspraak met het architectenbureau ook veel aandacht besteed aan het creëren van een aangenaam schoolklimaat. De gebruikte materialen zoals hout, metaal en retrotegeltjes, de zachte kleuren en de grote ramen maken het gebouw gezellig, licht en open. “We vinden het belangrijk dat zowel leerlingen als leerkrachten zich hier goed voelen en zin krijgen om samen te leren en te experimenteren. Het was ook leuk om te zien dat een aantal oud-leerlingen hier in opdracht van hun werkgever mee kwamen werken aan de nieuwbouw”, zegt technisch directeur Kathleen Massant.

Het nieuwe gebouw werd geconstrueerd met de modernste technieken.  © Dirk Vertommen

PTS Mechelen is voor de meeste mensen nog steeds gekend als ‘de tuinbouwschool’. “Daardoor zijn we een beetje slachtoffer van ons eigen succes”, vertelt algemeen directeur Kim Vervenne. “Leerlingen komen soms van ver voor onze opleidingen agrotechnieken en tuinaanleg. Maar veel mensen weten niet wat er nog allemaal schuilgaat achter deze gevels. Met de recente investeringen in onze STEM-blok en de opening van dit nieuwe gebouw, kunnen we heel wat nieuwe leerlingen verwelkomen. We willen verder groeien in richtingen als STEM en techniek. Het is net die kruisbestuiving die van onze leerlingen sterke professionals maakt.”

 

Bron:GVA
Auteur: 
Ward Bosmans