Tom Huysmans (32) leidt voor bouwbedrijf IBO uit Heffen al meer dan een jaar de werf voor de nieuwbouw van TSM in Mechelen. En dat is in meer dan één opzicht bijzonder, want de Mechelaar is een oud-leerling.

Spoel door tot 9:56 voor het fragment

Bouwvakkers zijn sinds juli 2018 druk in de weer op de werf van de Technische Scholen Mechelen (TSM) aan het Jef Denynplein. Daar verrijst een mastodont van een gebouw met vier verdiepingen en ruimte voor onder andere 31 klaslokalen, een groot auditorium en een cafetaria. "Het gebouw staat er. Je kan er niet naast kijken. Het valt op en het is mooi", zegt Tom Huysmans. In het voorjaar van 2020 moet de nieuwbouw klaar zijn.

Deugdoende job

De voorbije maanden is hard gewerkt, maar tegelijk was het ook een deugddoende job voor de Mechelaar. Zo stond tot voor kort op de werf een veertig meter hoge torenkraan met het allermooiste zicht op de Sint-Romboutstoren. "Ik herinner me dat we op een avond in de gietende regen aan de funderingen bezig waren. Dat is zwoegen. Als je dan 's avonds die verlichte toren ziet, klaar het toch een beetje op. Er zijn minder mooie locaties om te werken. Het is echt cool om in je oude school en je eigen stad te werken", vertelt Tom.
Intussen is het dertien jaar geleden dat de werfleider in TSM op de schoolbanken zat. "Ik heb hier mijn vijfde en zesde jaar bouw-en houtkunde gevolgd. Geen grote verrassing, want de bouwkriebels hadden me al van kinds af aan te pakken", zegt hij.

Ook zijn beide ouders hebben ervaring in de bouw: zijn moeder als administratief bediende, zijn vader als schrijnwerker. "Ik kreeg de bouw met de paplepel ingegoten. Vrij tijd, weekendwerk of vakantiejobs? Je kon me altijd wel op een werf vinden."
Na het middelbaar onderwijs studeerde Tom Huysmans als bachelor bouwkunde af aan de Sint-Lukas in Brussel, nu de LUCA School of Arts.

Werfbezoeken

"Dankzij de stevige basis die ik op TSM meekreeg, had ik naar mijn gevoel een voorsprong op mijn medestudenten. Veel van de leerstof bleek zelfs herhaling", zegt Tom. Dat hij nu op zijn oude school waar hij het vak leerde een werf mag leiden, ziet hij als een erezaak. "Als werfleider ben ik verantwoordelijk voor de werf van de nieuwbouw die we in samenwerking met Scholen van Morgen optrekken op campus Jef Denyn. Toen ik hoorde over het nieuwbouwproject heb ik mijn collega's meteen laten weten dat ik de werf graag voor mijn rekening wilde nemen. Zoiets doe je maar één keer in je leven."

Als werfleider komt Tom geregeld in contact met zijn oud-leerkrachten. "Een van hen volgt voor het bestuurd mee de werf op. Anderen komen met hun leerlingen geregeld op werfbezoek om bij te leren. Op andere plaatsen zou dat niet zo vaak gebeuren (lacht). Het is ook leuk dat familie en vrienden je werk kunnen zien. Als een werf honderd kilometer verderop ligt, is dat minder het geval."

Bron artikel: Sven Van Haezendonck, GVA

Bron video: RTV Mechelen