Gemeentelijke Basisschool Spring in 't Veldeke is de nieuwe school in Sint-Agatha-Rode. Het nieuwe gebouw is multifunctioneel en voldoet aan de nieuwste bouwtechnische en pedagogisch-didactische eisen.

Er kunnen 240 leerlingen terecht, verdeeld over vier kleuterklassen en zes klassen voor het lager onderwijs met een maximum van 24 leerlingen per klas. Het is een brede-school- concept: de refter wordt ook als feestzaal gebruikt en in de turnzaal zullen ook de gemeentelijke sportverenigingen onderdak vinden. Extra bijzonder aan de school is dat deze binnen openschuifbare wanden heeft, waardoor grotere ruimtes gecreëerd kunnen worden, groepen kunnen worden samengevoegd en er klasoverstijgend gewerkt kan worden. Daarnaast is er speciale aandacht geweest voor de akoestiek van het gebouw en het interne geluidsniveau - er liggen bijvoorbeeld geen tegels op de vloeren, wat zorgt voor minder geluid in de gangen en er is extra geïnvesteerd in akoestische deuren en plafondelementen. Er zijn grote raampartijen die zorgen voor veel licht en de klaslokalen en gangen zijn ruimer dan normaal gesproken in nieuwe schoolgebouwen.

De nieuwbouw was hard nodig, beaamt diensthoofd patrimonium Erica Devijver. "De school zat eerst in een oude pastorij, waarvan het dak niet in orde was. Er was regen naar binnen gesijpeld en het was in erbarmelijke staat. Het was niet zoals je de klassen voor ogen hebt."

Ze is tevreden over de uitkomst: de bouw is vlot verlopen en naar tevredenheid afgerond. "Het is een heel flexibel geheel geworden, een gebouw dat kan worden omgevormd naar de noden van het moment", zegt Erica. "lk denk dat dat aantrekkelijk is voor toekomstige leerlingen."

Directrice Kris Van Pee is vooral blij met de verschuifbare wanden en de grootte van de ruimtes in 'haar' school. "Dit is een gebouw dat helemaal is aangepast aan de onderwijsnoden van deze tijd. We kunnen op deze manier gemeenschappelijke ruimten creëren, samen dingen doen. Dat is een van de grootste troeven. ln oude gebouwen had je vaak wel grote klassen: maar ja, die scholen waren niet energiezuinig en die voldeden niet aan de huidige eisen voor het onderwijs. ln nieuwe scholen is het dan wel energiezuiniger, maar daar zie je vaak zeer kleine klassen. Dat vind ik een jammerlijke zaak. Hier in het 'Spring in 't Veldeke' is het een heel mooie combinatie van flexibiliteit en ruimte."

De gemeente Huldenberg telt nu vijf scholen, verspreid over de vijf deelgemeenten. Spring in 't Veldeke heeft nog capaciteit om door te groeien, maar het bestuur streeft ernaar het leerlingenaantal op dat niveau te houden, om de sfeer van de dorpsschool zoveel mogelijk te behouden. "Wij willen ons ook juist openstellen voor de gemeenschap, daarvoor zijn we een dorpsschool", zegt Kris. "Onze school is geen eiland."